MultiOne Sverige

PRESS & MEDIA

Förstå skillnaden mellan HVO100 och HVO Diesel (RD97)

Det finns två typer av diesel och därför är
det också viktigt att vi som förare förstår skillnaden så att vi kan välja rätt för våra maskiner. MultiOne 8.5S K / 11.6 K / 11.9 K kan alla köras på̊ HVO100.

– HVO100 ÄR ett förnybart och fossilfritt bränsle, och HVO Diesel (RD97) är en reduktionsdiesel som uppfyller kraven på minskning av koldioxid på 30,5 %. HVO Diesel (RD97) går i vissa fall under andra namn såsom HVO eller RD97, HVO Diesel eller HVO97. Det är alltså̊ inte detsamma som HVO100.

Om ni som MultiOne-kund efterfrågar;
• Hållbarhetscertifikat för den mängd diesel ni köper till ert företag
• Exakt dokumentation för era koldioxidreduktioner från vaggan till graven
• Kunder/samarbetspartners som ställer krav på̊ verksamhetens helhetsbild när det gäller klimatåtgärder

 

Ja, då är det en HVO100-certifierad MultiOne redskapsbärare ni ska välja.

HVO Diesel (RD97) har mestadels en högre andel förnybart innehåll än vanlig diesel, vilket främst beror på̊ att det används till att kvitta ut körning med lägre dieselblandningar så att bränsleleverantören kan uppnå en genomsnittlig koldioxidreduktion på det lagstadgade 30,5 %. Det kan dock bli svårt att få en insikt i hur mycket innehåll som är fossilt och icke-fossilt, hur mycket koldioxid det reducerar och hur mycket HVO som blandas in.

Orsaken till att det kallas RD97 är att produkten kan räknas in i reduktionsskyldigheten för låga blandningar vilket normalt måste ha en förnybar andel på̊ 97 % eller mindre.

För tillverkning av HVO100 används bland annat slaktavfall som råvara. Men även begagnad frityrolja, rapsolja, solrosolja, fiskolja, majsolja och tallolja används när man tillverkar HVO100.

Slaktavfall och dessa oljor är klassade som restprodukter vilket gör att spårbarheten sträcker sig tillbaka till ledet där avfallet uppstår. Vanligtvis i slakteriet, eller där varan förädlades.

 

Spårbarheten sträcker sig inte tillbaka till uppfödningen av djuren eller till havet eller skogen.

Utveckling av nya råvaror går snabbt framåt. Vi kommer att kunna framställa HVO100 från många olika råvaror och restprodukter i framtiden. Frågan är bara vilka?